Ako sa pripravuje káva bez kofeínu

Ostatní

Konzumácia kávy bez kofeínu sa v posledných rokoch kontinuálne zvyšuje najmä preto, že je možné si ju zadovážiť vo vysokej kvalite. Procesy, ktoré sa k výrobe bezkofeínovej kávy používajú, umožňujú znížiť obsah kofeínu až desaťnásobne, takže výsledný produkt si vo veľkej miere zachováva pôvodné vlastnosti kávy, z ktorej je vyrobený, teda arómu a chuť. Bezkofeínovú kávu uprednostňujú predovšetkým ľudia, ktorí sú zvyknutí vychutnávať si tento nápoj sami či v spoločnosti a uvedomujú si, aký vplyv môže mať kofeín na ich aktuálne rozpoloženie – jeho hlavným účinkom je zvýšenie krvného tlaku, ktoré spôsobuje problémy so spaním, ak je káva konzumovaná vo večerných hodinách, a môže byť škodlivé pre osoby so srdečnými chorobami. Káva bez kofeínu sa pripravuje z klasickej kávy špeciálnymi postupmi odstraňujúcimi vysoký podiel kofeínovej zložky.

Postupy výroby bezkofeínovej kávy

V súčasnej dobe sa najčastejšie používajú dva základné postupy, prostredníctvom ktorý sa káva zbavuje kofeínu. Obidva postupy tzv. dekofeínizácie pracujú so zelenými kávovými bobmi a ich cieľom je dosiahnuť takej úpravy, ktorá odstráni iba kofeín a minimálne zasiahne ostatné dôležité zložky. Tieto postupy zahrnujú:

  • európsky postup
  • švajčiarsky postup

Európsky postup výroby bezkofeínovej kávy

Európsky postup alebo proces výroby kávy bez kofeínu je oveľa rozšírenejší než švajčiarsky najmä preto, že sa vyznačuje rýchlejším priebehom. Pri tomto výrobnom postupe je aplikované niekoľkonásobné namáčanie nepražených kávových zŕn. Akonáhle sa zrná vplyvom pôsobenia vody otvoria, prechádza proces do druhej fáze využívajúcej metylénchlorid. Pomocou tejto látky sa zrnká preplachujú a kofeín sa z nich vymýva bez toho, aby dochádzalo k závažnejšiemu narušeniu štruktúry a obsahu ostatných látok. Takto pripravené zrná sa následne pražia a spracovávajú klasickými technológiami.

Švajčiarsky postup výroby bezkofeínovej kávy

Švajčiarsky postup je tiež nazývaný vodným procesom a na rozdiel od európskeho postupu nevyužíva chemické látky, len vodu. Pri tomto procese sa kávové boby namáčajú v teplej vode, naparujú a filtrujú v niekoľkých fázach. Roztok, ktorý z nich odchádza sa potom zbaví kofeínu a zrnká sa doň opäť namočia, aby získali naspäť svoju chuť a arómu. Tento proces má väčší vplyv na kvalitu výsledného produktu.